Image is not available
Image is not available
arrow
arrow

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да је Фонд за младе таленте Града Београда до сада прикупио око 150.000 евра и најавио ускоро расписивање јавног конкурса.

Он је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк заједно са младом виолинисткињом Јованом Савић, истакао да је њен пример показао да се средства за талентовану децу морају решaвати на системски начин.

– Имамо много талентоване деце, а Јованин пример нас је покренуо да формирамо Фонд за младе таленте, који је почео са радом 1. јануара. Сачекаћемо још неколико компанија да потпишу уговор са Фондацијом, када ћемо у буџету имати око 20 милиона динара, после чега ћемо расписати први конкурс, а већ током јесени и наредни – навео је Весић и позвао одговорне компаније и појединце  да помогну Фондацију у складу са својим могућностима.

Он је подсетио да се прикупљеним средствима помажу основци, средњошколци и студенти до 30 година, како би могли да купе инструменте, иду на такмичења или да наставе школовање. Весић је рекао да компаније могу да имају поверења јер се на челу Управног одбора Фонда налазе истакнуте особе из нашег друштва, међу којима су професори универзитета, чланови Српске академије наука и уметности и други, а који ће својим знањем доносити праве одлуке у име Града Београда. Док ће сви донатори добијати годишње извештаје како би тачно знали где је уложен њихов новац.

На питање зашто је помогао Јовани Савић да купи нову виолину и сваки месец одваја од плате за њену стипендију, Весић је истакао да је то обавеза сваког појединца који је у могућности да помогне.

– Ми смо нажалост последњих деценија изгубили осећај за донаторство, а који је красио наше друштво у периоду Илије Коларца, Мише Анастасијевића и Симе Игуманова. Зато је важно да примерима какав је Јована Савић стимулишемо људе и компаније да схвате колико је важно да се помогне, пре свих талентованој деци – указао је градски менаџер.

Јована Савић, која је недавно освојила прву награду на републичком такмичењу, а шесту у низу, истакла је да и сада воли да свира у Кнез Михаиловој улици, с тим да сада није мотив куповина инструмента, већ да јој јавни наступ омогућава да неутралише трему пред важно такмичење.   

Извор. Беоинфо


            

Copyright: Фондација за младе таленте града Београда, Трг Николе Пашића 6, Београд © 2016.