Image is not available
Image is not available

– Први програм у оквиру „Дана Београда” биће „Дечје београдско пролеће”, а поред тога у Скупштини града ће бити отворена изложба са историјским наслеђем главног града, док ће у модерном сегменту манифестације бити одржано више концерата. Током „Дана Београда” институције града ће отворити своја врата за посетиоце, који ће моћи да науче нешто више о граду. Програм обележавања ове значајне градске манифестације биће завршен доделом традиционалних награда Града Београда – изјавила је заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

Продужењем овогодишњих „Дана Београда”, омогућиће се Београђанима и туристима да уживају у свим предивним градским локацијама, које су обновљене у претходном периоду, истакла је Радуловићева. Према њеним речима, град Београд може да живи од туризма и свака манифестација културног типа има велики значај за промоцију наше престонице.

Као увод у манифестацију „Дани Београда”, 15. априла биће одржан пријем младих талената у Старом двору. Освајаче медаља на међународним такмичењима, у овој и претходној години, примиће челници града Београда и представници Фондације за младе таленте. Ученике основних и средњих школа такође ће дочекати и значајни представници из научног и културног миљеа, који ће изразити захвалност ученицима и на тај начин дати омаж резултатима које су они постигли.

Фондација за младе таленте Града Београда, коју је основала Скупштина града, настоји да својим активностима покаже да се награде које освајају београдски основци и средњошколци, високо вреднују, а да њихове успехе треба ценити и подржати. У току априла, ова фондација ће расписати конкурс за доделу наменских средстава младима до 30 година, који ће на тај начин добити подршку Града Београда за даље напредовање и постизање врхунских резултата. 

– Грађани се интересују за рад Фондације за младе таленте, што показује да они имају велико поверење у резултате које је до сада остварио град Београд. Чланови Управног одбора Фондације су гаранција да ће конкурс бити спроведен у складу са Правилником о додели средстава, на чијој се изради ради. За сада је познато да ће основни критеријуми за позиционирање бити изузетан таленат, материјално стање ученика и студената, пребивалиште у граду Београду и да они који конкуришу имају од 8 до 30 година старости – нагласила је Радуловићева.

„Дани Београда” обележавају се од 2003. године у организацији Скупштине града, а повод њиховог одржавања су значајни историјски датуми за главни град. Београд се први пут спомиње 16. априла 878. године, у писму папе Јована VIII, док је 19. априла 1867. године, након симболичне предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу, главни град поново постао српски.

Извор: Беоинфо

 


            

Copyright: Фондација за младе таленте града Београда, Трг Николе Пашића 6, Београд © 2016.