Katarina Vasiljevic

 

Родитељима могу да будем захвална за моју љубав према музици и виолини. Они су професори виолине у музичкој школи „Мокрањац“ и на Факултету музичке уметности у Београду. Од малих ногу трудили су се да ми усаде страст према музици и успели су у томе, почиње причу млада и перспективна виолинисткиња Катарина Васиљевић.

Београђанка иза себе има учествовање на реномираном Међународном такмичењу „Таленти за Европу“ у Словачкој, као и низ наступа у београдским галеријама, док је на недавно завршеном Фестивалу виолиниста „Радост музицирања“ понела награду „Јелена Лела Абрамовић“ за најбољу интерпретацију. Ближи се и велико Међународно такмичење виолиниста „Александар Глазунов“ у Паризу за које је Катарина добила новчана средства од Фондације за младе таленте Града Београда.

 

-Париз је моје даље музичко напредовање. Добијену донацију искористићу за трошкове авионске карте и смештај за време такмичења, док је остало све на мени, а то је да будем најбоља и покажем да могу да се носим са великим светским именима из света гудача. Моја велика жеља била је да отпутујем у Француску на то велико надметање и Фондација је препознала то и омогућила ми да остварим сан – додаје Васиљевићева.

 

Наша виолинисткиња свему приступа са великом жељом и страшћу, па тако и свирање доживљава на један узвишен ниво.

 

-Дуго сам се чудила како неко не воли да свира виолину. Ја то потпуно другачије доживљавам, као да је то најнормалнија жеља и воља. Трудим се да заволим оно што у датом тренутку свирам. Тренутно је то „Песма и Игра“ В.Перичића, композиција коју ћу извести и у Паризу. Волим је, јер одражава наше поднебље – каже Катарина.

 

После Париза можда у календар упише и Међународно такмичење у Дизелдорфу 2018.године. За сада може да се похвали и наступом са симфонијским оркестром РТС-а у оквиру циклуса „Млади и успешни“.

 

-У децембру прошле године положила сам аудицију за концерт са нашим реномираним оркестром и ето, успела сам и у томе. Ка врху ме је „гурнула“ Фондација, тако да својим вршњацима, млађима и старијима препоручујем да искористе прилику коју нуди ова дивна организација, јер је њихов рад за чисту десетку, а и дуго је тако нешто недостајало многим нашим младим и талентованим суграђанима – завршава причу Катарина Васиљевић.